Boksen is een tactische vechtsport waarbij ringinzicht, de co√∂rdinatie van voeten, ogen en handen, en conditie centraal staan. Twee tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken, of te winnen op bijvoorbeeld een Knock-Out.
Dat kan door enkele stoten of combinatie van verschillende stoten; de directe stoot, de opstoot en de hoek. Kracht is evenveel nodig als pure snelheid om een tegenstander zowel snel en hard te kunnen raken.
Naast het traditionele mannenboksen worden ook bokskampioenschappen voor vrouwen gehouden.
Een bokswedstrijd verloopt over meerdere ronden van enkele minuten.
De hoeveelheid ronden en minuten is afhankelijk van het type wedstrijd (amateur, professioneel en/of kampioenschap).
Elke wedstrijd wordt geleid door een scheidsrechter, die met de deelnemers in de ring staat. Een jury kent punten toe; wie de tegenstander knock-out (KO) slaat of de meeste punten verzamelt, is de winnaar. 
image-123267-AFBE3.JPG
Boksers zijn verplicht handschoenen te dragen en ook de overige kleding is aan voorschriften onderworpen. Voor amateurboksers is een bokshelm verplicht.
Ook zijn boksers verplicht om een bitje in te doen. Dit beschermt de kaken en de tanden.  
Ook wordt meestal het gebruik van bandage aangeraden. Dit is voor de versteviging van de polsen en voor de bescherming van belangrijke botjes in de hand.
Meestal worden er in een wedstrijd stoothandschoenen gebruikt met veters. 
Het gewicht van de wedstrijdhandschoenen is 10 oz, dat staat gelijk aan 0,284 kg. Handschoenen die tijdens de training gebruikt worden wegen meestal 14 of 16 oz, dat is 0,397 of 0,455 kg.

image-123268-AFBE4.JPG