Het Thaiboksen is een vechtsport die al eeuwen bestaat. Het werd te Thailand in tijd van vrede beoefend door de soldaten van de keizer en boeren. In de loop der jaren heeft het zich ontwikkeld tot een van de effectiefste vechtsporten in de wereld.                                 
image-123265-AFBE1.jpg
Het huidige Muay Thai is indirect afkomstig uit de gewapende vechtkunst Krabi Krabong. Wanneer een Krabi Krabong vechter (soldaat / boer) zijn wapens niet meer had, kon hij zijn 8 lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruiken, deze tak wordt Muay-Boran genoemd. Vanuit het dodelijke Muay-Boran (oude boksen) is het huidige Muay Thai ontstaan. Veel Muay-Boran technieken zijn niet meer toegestaan tijdens wedstrijden omdat deze gewoonweg te dodelijk zijn. In het verleden stond Muay Thai ook bekend als: -Mai See Sawk -Muay Pahuyuth -Chaiaboksen -Muay Tai -Siamees Boksen (Siam is de oude naam voor het huidige Thailand).

Eind zestiger, begin zeventiger jaren begonnen de Europeanen en Amerikanen zich steeds meer te verdiepen in deze sport. In deze periode is de sport dan ook in Nederland en Belgi├ź ge├»ntroduceerd. Hier werd het Thaiboksen door reglementaire aanpassingen omgevormd tot kickboksen, door het verbieden van bepaalde technieken en het weglaten van de traditionele rituele dansen uit het wedstrijdprogramma (de rammuai). Er zijn veel verschillende bonden en stijlen ontstaan die allemaal andere regels /technieken hebben.
                                 
image-123266-AFBE2.jpg